Reglen der giver dig penge nok til resten af livet
Økonomisk uafhængighed.
Det har jeg da vidst fået nævnt et par gange eller tre.
Og mit indtryk er, at begrebet virker en aaanelse flyvsk for mange af jer.
Hvornår er man økonomisk uafhængig? Hvordan?
Forståeligt.
Dét er der heldigvis et helt konkret svar på. I modsætning til meningen med livet.
Der er lavet et stort studie, der fandt ud af, at trækker du 4% ud af dine samlede investeringer hvert år, så vil du aldrig løbe tør for penge.
Rimelig fedt.
Og 4% er endda pokkers konservativt for mange af os danskere. Efter min mening. Det kommer jeg ind på lige om lidt.
Så hvad betyder 4%-reglen?
Hvis du nu bruger 200.000,- kr om året, så skal du have 5.000.000,- kr investeret (200.000,- kr / 4%). Og så vil du aldrig løbe tør for penge, og kan resten af dit liv hive 200.000,- kr ud af dine investeringer hvert år.
Men 4%-reglen er aldeles konservativ, og du kan snildt trække mere ud. 6% hvert fald. Og måske endda 6,5 eller 7% hvis du er ekstra opmærksom. Og det er smart, fordi så skal du ikke have samlet så stor en formue før du kan, hvis du har lyst, leve af den.
Se bare på denne graf.
Grafen fortæller os, at trækker du 4% ud af din investeringsportefølje bestående af 100% aktier, så vil du med 97% sikkerhed aldrig løbe tør for penge.
I 97% af alle 30-årige perioder mellem 1871-2020 vil du altså aldrig løbe tør for penge.
Så selvom du begynder at leve af dine investeringer ved at hive 4% ud lige inden markedet går ind i en flereårige recession, så vil du altså med 97% sandsynlighed ikke løbe tør for penge.
Og det her er endda forudsat du IKKE tjener nogen penge i resten af dit liv.
Hvad vi også ser på grafen er, at selv med en 6% udtrækningsrate, så vil du med 70% sandsynlighed aldrig løbe tør for penge.
Forestiller vi os du igen bruger 200.000,- kr om året, men denne gang trækker 6% ud, så kan du ‘nøjes’ med at have 3.3 millioner kroner investeret, og du vil i 70 ud af 100 tilfælde aldrig nå bunden af kisten.
Hvorfor 4%-reglen er sikker (meget sikker)
Nu bliver det lidt tal-agtigt, men hæng på - eller hop til næste sektion.
Den aldeles sikre 4%-regel (på engelsk kaldet SWR - safe withdrawal rate) har faktisk en 96% sandsynlighed for at efterlade dig med mere end 100% af din oprindelige investering.*
Og faktisk vil du med en udtrækningsrate på 4% sjældent (kun 10% af tiden) ende op med en mindre formue, end du startede. Dette er kun sket fire gange i aktiemarkedets historie. Det er sket for dem, der startede med at trække på deres investeringer i 1929, 1937, 1965 og 1966.**
Over 2/3 af gangene vil du faktisk have mere en doblet din oprindelige investering efter 30 år. Median formuen efter 30 år er næsten 2,8 gange det, du startede med. Med andre ord så vil du højst sandsynligt kunne øge dit forbrug betragteligt løbende. Eller bare starte med en højere udtrækningsrate fra start.**
Har du tid til at støtte mig?
Jeg ville blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.
Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt. Du kan også donere herunder. Din støtte gør hele forskellen.
Hvorfor du snildt kan hive 6% endda 7% ud om året
Studiet her forudsætter flere ting, der gør tallene konservative.
Den første er, at studiet forudsætter at du aldrig tjener nogen penge ved siden af, og derfor fastholder en 6% udtrækningsrate lige meget hvad. Det vil sige, at der ikke er indregnet offentlige tilskud som folkepension, dagpenge eller små jobs med indtægt, der i en periode kan gøre, at du trækker mindre på dine investeringer.
Den anden er, at studiet er regnet sådan, at du fastholder en 6% udtrækningsrate selvom markedet begynder at falde. Altså, at du ikke er fleksibel, hvis det nu aktiemarkedet skulle falde meget, ved fx at hive lidt mindre ud i dårlige år eller supplere op med en lille løn.
Du kan stadig arbejde lidt
Lad os sige du er en af dem, der som 55 årig har tjent og investeret dig til så stor en formue, at du ved at hive fx 6% ud om året kan dække dine udgifter.
Du vil gerne prøve noget andet i dit liv, og du bestemmer dig derfor for at trække stikket og gå tidligt på pension.
Men pludselig begynder aktiemarkedet at falde, og du bliver nervøs.
I modsætning til ældre pensionister, så vil du i kraft af din unge alder have meget nemmere ved at samle et lille job op, der kan give dig en ekstra indtægt, hvis du får brug for det.
Trækker du 6% ud af din investeringsportefølje bestående af 100% aktier, så vil du med 70% sikkerhed aldrig løbe tør for penge.
Du er stadig ung, aktiv og dine kompetencer er stadig mindst ligeså gode som andre på samme alder. Og du vil have en skidegod historie at fortælle om, hvad du har brugt de sidste x antal år på mens du har smagt på livet som økonomisk uafhængig eller tidlig pensionist.
Jeg siger ikke, du får brug for at tage et arbejde igen (det gør du ikke i 70 ud af 100 tilfælde), men det er en mulighed i det tilfælde aktiemarkedet skulle falde, der væsentlig øger sandsynligheden for at din formue bevares.
Og med arbejde, der snakker vi jo slet ikke ikke et fuldtidsjob. Lad os sige du har brug for 200.000,- kr om året og du bruger en udtrækningsrate på 6%. Det betyder, at du blot skal tjene 65.000,- kr årligt for at nedbringe din udtrækningsrate til en på 4%. Det svarer til 5.500,- kr om måneden.
Med en udtrækningsrate på 4% vil du over 2/3 af gangene have mere en doblet din oprindelige investering efter 30 år. Median formuen efter 30 år er næsten 2,8 gange det, du startede med.
Det her er klart min strategi, hvis jeg en dag vælger at begynde at leve af mine investeringer. Da jeg egentlig godt kan li’ at arbejde, og faktisk kan komme i tanke om mange deltidsjobs, som jeg ville nyde, så ville jeg simpelthen prøve på at få et job igen, hvis aktiemarkedet skulle falde meget.
Mon ikke også det er dejligt at starte med at arbejde igen for en stund, så man atter kan sætte pris på sin frihed og det fuldtidsarbejde, man ikke savner.
Du kan være fleksibel
Lad os igen sige du er 55 år, siger dit job op og begynder at leve udelukkende af dine investeringer.
Men pludselig begynder aktiemarkedet at falde voldsomt eller Danmark oplever en periode med høj inflation.
Du har ikke lyst til at tage et arbejde for at nedbringe din udtrækningsrate.
Det kan virke lidt ekstremt, og mine forældre kunne formentlig ikke finde på det, men jeg ville da klart overveje at flytte til et andet land enten for en stund eller bare halvdelen af året for at flygte fra de stignede priser, der fx vil komme ved høj inflation. Et lille sabbat år eller to i varmere himmelstrøg er da ik’ så ringe endda?
Forbliv fleksibel, omfavn udfordringer, lad være med at stress over ting, du alligevel ikke kan kontrollere, juster dit forbrug om nødvendigt og nyd livet.
Alternativt kunne du også være fleksibel i et par år ved at sænke din udtrækningsrate til fx 4% og spare et par restaurantbesøg væk.
Pointen er, at vi med en smule fleksibilitet kan sænke vores forbrug i hårde tider og øge sandsynligheden for, at vi aldrig løber tør for penge.
De første 10 år afgør, om din formue holder
Når vi først begynder at trække på vores formue, og dermed har et “cash outflow” af vores investeringer, så er det faktisk ikke nok at vi får et gennemsnitligt afkast i det lange løb, hvis nu vores portefølje bliver totalt udtømt ved et aktiefald inden de gode afkast begynder at komme.
Sagt på en anden måde: Lad os sige din samlede portefølje består af 100 guldmønter, og du skal bruge 6 guldmønter hvert år for at leve (6% udtrækningsrate).
I dit første år falder aktiemarkedet 45%, og du har nu 49 guldmønter tilbage (45 + 6 = 51 guldmønter brugt).
I dit andet år er aktiemarkedet stadig nede, og efter du har trukket ud, har du nu 43 guldmønter.
I dit tredje år stiger aktiemarkedet så med 10% til 47,3 guldmønter, men du hiver 6 guldmønter ud til forbrug, og du har herefter 41,3 guldmønter.
Vi kan altså ende i en situation, hvor aktiemarkedet ikke når at stige nok til at dække vores forbrug, hvis vi bliver ved med at hive det samme ud, fordi vi er begyndt at trække på vores investeringer på et uheldigt tidspunkt.
Det her er selvfølgelig usandsynligt, men det er for at fortælle, at det er aktiemarkedets ups and downs indenfor de første 10 år, og ikke det gennemsnitlige afkast, der er afgørende for om din portefølje overlever.
Det er en fyr, der hedder Michael Kitches, der har regnet på netop dette, og han skriver videre***:
It turns out 10 years really is the ‘sweet spot’ for sequence of returns risk; a bad decade at the start of retirement is more predictive than 1-year returns and is also more predictive than 30-year returns.
Så derfor, hvis det første årti går godt, så vil du formentlig ende op med en del flere penge tilovers, når du dør - eller du kan øge dit forbrug løbende. Hvis dit første årti ikke går prangende og aktiemarkedet falder uhørt meget, så skal du tilbage til at være lidt fleksibel eller eventuelt supplere med lidt løn i en periode. Hvis du vil bruge en udtrækningsrate på 6-7% hvet fald.
Okay, det var en del tal og information.
Der er mange andre årsager til hvorfor vi sagtens kan være mere aggressive med vores udtrækningsrate - udover offentlige tilskud, pension, dagpenge, fleksibilitet eller små indtægter).
Hovedpointen er, at hvis du har været så ressourcefuld og intelligent og skrabet så stor en formue sammen, så kan du helt sikkert også finde ud af at navigere i de aktiefald du uundgåeligt kommer til at møde, skulle du en dag vælge at leve af dine investeringer.
Forbliv fleksibel, omfavn udfordringer, lad være med at stress over ting, du alligevel ikke kan kontrollere, juster dit forbrug om nødvendigt og nyd livet.
støt mig
Tak, fordi du læser med. Jeg håber, du får noget ud af det.
Hver måned bruger jeg en del tid og penge på at holde fisker’s investeringer kørende. Jeg har ikke lyst til at benytte mig af reklamer, så jeg afhænger af læsere som dig for at gøre mit arbejde bæredygtigt.
Hvis nu, at mit arbejde på nogen måde har underholdt dig eller sågar hjulpet dig, så ville jeg blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.
Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt.
Hvis du ikke har en konto på Nordnet endnu, og opretter dig via. dette link, støtter du også bloggen.
Du kan også støtte mig med en donation på ethvert beløb her eller på knappen herunder.
Din støtte gør hele forskellen.
*What Returns Are Safe Withdrawal Rates REALLY Based Upon?
**How Has the 4% Rule Held Up Since the Tech Bubble and the 2008 Financial Crisis?
***Understanding Sequence of Return Risk – Safe Withdrawal Rates, Bear Market Crashes, And Bad Decades
Jeg forventer helt og holdent at jeg har lavet en fejl et eller andet sted. Hvis du mener, jeg har, e-mail mig da meget gerne på fiskersinvesteringer@gmail.com, så jeg kan rette fejlen så hurtigt som muligt.
Som alt på denne blog, så udveksler jeg kun idéer. Du er alene ansvarlig for dine egne valg.