Inge får 10.000,- kr. mindre udbetalt om måneden: Et frygteligt, men helt standard, eksempel fra det virkelige liv


Jeg har arbejdet på dette indlæg ritti’ længe.

Ikke så meget selve ordene, men så sandelig de her udregninger.

I dag skal vi se på et eksempel fra det virkelige liv.

Et eksempel på, hvor galt det åbenbart kan gå, hvis du tager hånden af kogepladen.

Det er et eksempel på alt det, jeg skriver om.

Jeg skal virkelig tage mig selv i agt for at holde mit mit raseri og min retfærdighedssans i skak i det, du skal til at læse.

For det her er et eksempel på, hvor sensationelt latterligt nogen finansielle institutioner forvalter gode menneskers penge.

Institutioner, der er sat i verden for at hjælpe os mennesker, så vi kan fokusere på det vi nu engang ellers går og laver i vores liv. Så vi på den måde hjælper hinanden.

Jeg er all for at skabe nogen kollektive tiltag, der over en bred kam hjælper mennesker. Men pensionskasserne i dag gør det… jamen, bare ikke godt nok.

Men jeg er sgu noget gal’.

Og jeg har lyst til at spytte alle mulige knap så flatterende ord ud på papiret her.

Det, der frustrerer mig mest, er, at jeg ved ikke hvad løsningen skal være. Jeg taler jo i den grad for selv at tage kontrol over din pension, men jeg er også smerteligt bevidst om, at dette nok ikke er for alle - fordi det kræver helt særlige kvaliteter, at være investor. Og jeg taler kun for, fordi de finansielle institutioner simpelthen forvalter egne interesse før dine. 

At pensionsselskabet stadig er ét af Danmarks største, og ikke meldt til politiet, er mig seriøst vitterligt en gåde. Grådigheden vil ingen ende tage. 

Vi har brug for søjler i vores samfund, der tager noget af ansvaret fra vores skuldre - fx forvaltning af vores pensionsformue - så vi kan fokusere på de ting, vi hver især er gode til.

Mød Inge, der har arbejdet siden hun var 21 år

Inge er definitionen på en god borger.

Hun har arbejdet det meste af sit liv, indbetalt til pension og efterløn, sat 2,1 barn i verden og har en mærkbar omsorg og tillid til sine medmennesker.

Inge pirrer mig. Hun giver mig på en måde dårlig samvittighed. Og jeg sidder altid og stiller spørgsmål til det, jeg har gang i, når vi snakker sammen. Fordi Inge, hun er på en eller anden måde bare glad, taknemmelig og tror på det bedste - selvom hun i dag knap kan få det til at løbe rundt økonomisk. Modsat mig, som i den grad stiller spørgsmål og ofte har svært ved at være med den uretfærdighed, jeg synes, der er. Så jeg ved sgu ærlig talt ikke, om det er Inge eller mig, der har fat i den lange ende. Hold det in mente i det, du skal læse nu.

Det lyder kedeligt, men dit ældre jeg vil takke dig, for at tage stilling til din pension.

Jeg har mødt Inge gennem en af mine følgere, og sammen har vi, siden hun startede med at arbejde som pædagog, dannet os et overblik over, hvor meget hun har indbetalt til sin pension siden midt 70’erne, hvor hun startede med at arbejde og indbetale til en pensionsordning. Det har vi gjort ved at gå alle hendes lønsedler igennem. Måned for måned. Yikes.

Jeg har så taget alle hendes pensionsindbetalinger måned for måned, og regnet på, hvad hendes formue ville være vokset til, havde hun, som jeg anbefaler, selv investeret dem i en billig indeksfond, som S&P 500. Du kan læse mere om metoden i fodnoterne*.

Og det, jeg lige skrev på en linje der, det har jeg så brugt de sidste måneder på, haha. Jeg har seriøst siddet og lagt pensionsindbetalinger sammen måned for måned siden 70’erne og frem til i dag. Samtidig har jeg fundet de enkelte års afkast på aktiemarkedet, så jeg har kunne lave en formue fremskrivning. Såå det’ har været hyggeligt.


Har du tid til at støtte mig?

Jeg ville blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.

Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt. Du kan også donere herunder.

Din støtte gør hele forskellen.


“Jeg ville gerne være stoppet et par år før”

Inge har arbejdet helt frem til sin pensionsalder, men er så gået af som 62,5 årig, fordi hun har indbetalt til efterlønsordningen.

Da jeg spørger Inge, om hun egentlig gerne ville være gået på pension tidligere end de 62,5 år, svarer hun entydigt “ja!”.

Men ikke sådan som 50-årig, som nogen vanvittige mennesker ønsker mulighed for (lol).

Nej, Inge ville gerne være gået ned i tid fra hun var 55 år gammel, og så måske endda være gået helt fra som 60-årig.

Inge begyndte som 55-årig at mærke, hvordan hun ikke kunne holde til tempoet på arbejdspladsen mere. Og hvordan hun rent fysisk oplevede, at hendes krop simpelthen ikke kunne følge med mere. Hun begyndte at blive slidt.

Men med 2,1 barn, hus og bil oplevede hun sammen med sin partner ikke, at have økonomien til at gå ned 30 timer. Og da slet ikke 25 timer.

Inge kunne være gået på pension 15 år før, som 49-årig

Havde Inge selv investeret sin pension, så havde hun allerede som 49-årig kunne gå på pension med den samme pensionsformue, som hendes investeringer i dag er værd som 65-årig.

Nu skal det så også siges, at Inges pensionsforvalter har været helt absurd-fu***** ringe. Og at pensionsselskabet stadig er ét af Danmarks største, og ikke meldt til politiet, er mig seriøst vitterligt en gåde. Grådigheden vil ingen ende tage. 

Men det gør ikke eksemplet mindre vigtigt. Ej heller virkelighedsnært for dig og mig.

Dog vil jeg hurtigt indskyde, at den her pensionskasse virkelig har været ringe. Og at de heldigvis har rettet ind, og gør det bedre i dag. Hvilket generelt er gældende for mange pensionskasser. Men at gøre det bedre end ringe betyder ikke nødvendigvis de gør det bare nogenlunde.

Men altså, tilbage på sporet: Inge kunne altså have været gået på pension som 49-årig med samme formue, som pensionskassen har formået at forvalte den til ved hendes pensionsalder på 65 år.

Vildt.

Og som 55-årig kunne Inge have hevet mellem 6000-8000,- kr ud af sine investeringer hver måned, uden nogensinde at løbe tør for penge. 

Penge, man kunne bruge på at supplere en deltidsindtægt op til en fuldtidsindtægt.

Nok til, at Inge kunne været gået ned på en 25 timers arbejdsuge.

Som 55-årig.

I resten af hendes liv.

3204,- kr udbetalt om måneden efter et helt arbejdsliv

3204,- kr.

Det er så meget Inge får udbetalt fra sin pensionskasse i dag.

Efter at have indbetalt til pension ET HELT ARBEJDSLIV!

Måned efter måned.

År efter år.

I 40 år.

wtf?

Det er jo voldsomt.

Hva’ pokker sker der?

Pensionskassen har seriøst barely slået inflationen.

Havde Inge selv investeret sin pension, kunne hun i dag have hevet 13.541,- kr ud hver måned*.

Over 10.000,- kr mere!

Hver måned.

I resten af sit liv.

Jeg synes, det er svært at finde ord for, hvor ekstremt det her er.

Altså. 

Come on. 

3.204,- kr udbetalt om måneden efter at have indbetalt til pension i helt arbejdsliv?

I stedet for 13.541,- kr.?

Jeg dirrer.

Jeg er all for at skabe nogen kollektive tiltag, der over en bred kam hjælper mennesker. Men pensionskasserne i dag gør det… jamen, bare ikke godt nok. Efter min mening. Jeg mener, de svigter kollektivet.

Det kan være skræmmende pludselig at skulle forholde sig til penge. Særligt sin egen pension, som vi stoler på kloge mennesker tager sig af.

Og selv at skulle tage kontrollen.

Det lyder kedeligt, men dit ældre jeg vil takke dig.

Bliv klogere på pension og få nogen helt konkrete forslag til, hvad du kan gøre nu og her i dette indlæg: Sådan får jeg 23 millioner kr. mere udbetalt i pension.


støt mig

Tak, fordi du læser med. Jeg håber, du får noget ud af det.

Hver måned bruger jeg en del tid og penge på at holde fisker’s investeringer kørende. Jeg har ikke lyst til at benytte mig af reklamer, så jeg afhænger af læsere som dig for at gøre mit arbejde bæredygtigt. 

Hvis nu, at mit arbejde på nogen måde har underholdt dig eller sågar hjulpet dig, så ville jeg blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.

Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt.

Hvis du ikke har en konto på Nordnet endnu, og opretter dig via. dette link, støtter du også bloggen.

Du kan også støtte mig med en donation på ethvert beløb her eller på knappen herunder.

Din støtte gør hele forskellen.


*Jeg har sammenlagt månedsindbetalingerne for de enkelte år, og så ganget hele årets indbetaling op med det pågældende års afkast på aktiemarkedet (S&P 500) - fratrukket en ÅOP på 0,07%, som indekset koster i dag (SXR8). Årsindbetalingen er fratrukket 4.000,- kr, som det vil koste denne lønindkomst at privatforsikre sig for tab af erhvervsevne. Vi har ikke kunne finde lønsedler fra 70’erne og frem til midt i 80’erne. Regneeksemplet indtager ikke indbetalinger foretaget i 70’erne, selvom vi ved, der er blevet indbetalt. De første år i 80’erne har jeg medtaget en meget konservativ pensionsindbetaling. Summasummarum: Fremskrivningen er konservativ, og forskellen må forventes at være endnu større, havde jeg haft tilgang til tallene.

** Baseret på en konservativ 5% udtrækningsrate.

Forrige
Forrige

Anders kan gå på pension som 45-årig: "Tid er vigtigere end penge"

Næste
Næste

10 grunde til hvorfor økonomisk frihed er så vigtig for mig