10 grunde til hvorfor økonomisk frihed er så vigtig for mig


Man skal ikke klikke mange gange rundt på min hjemmeside for at finde ud af, jeg er ret tosset med økonomisk uafhængighed. Mere præcist den frihed, som følger med en høj grad af økonomisk frihed.

Der er en masse ting jeg gerne vil i mit liv. Jeg vil gerne kunne gå ned i tid på mit arbejde. Jeg vil ikke skulle arbejde 37 timer om ugen, hver uge hele året rundt - for mig virker det unaturligt og det stresser mig. Jeg vil kunne arbejde mindre i perioder, og generelt være mere i kontrol over mit eget liv. For mit eget velbefindendes skyld.

Jeg vil have lyst, overskud og energi til at gå en tur hver dag. Jeg vil have lyst, overskud og energi til at meditere hver dag. Motionere. Til at lave mad. Købe gaver til min familie og venner. Til at tage en lang årlig ferie for at genoplade batterier og give krop og hoved noget hvile. Gøre de her ting, som jeg ved, betyder meget for mig og som er pokkers vigtige for mig, men som bliver nedprioriteret, fordi der er nogen samfundspåduttede ting, som på en eller anden måde gør de her, for mig, vigtige ting, mindre vigtige og svære at overkomme og få prioriteret. Oftest jo fordi arbejde fylder de her 40 timer om ugen.

Jeg er ikke super pjattet med idéen om 40 timers arbejde om ugen. Hvordan pokker kan det nogensinde give mening at trække et så fikseret timeantal ned over et liv, der svinger i naturlige op- og nedture?

Jeg vil have tid til at gå ind i perioder i mit liv, hvor jeg har tid til at genopfinde mig selv, eftersøge en anden levevej måske, være i tvivl og reflektere, fordi jeg har råd til at tage tid ud af kalenderen, hvor jeg kan tænke over, hvad det er for et liv, jeg lever.

Jeg vil have mulighed for at arbejde mindre, og bedre kunne tilpasse mit liv til en mere naturlig cyklus. Som det er lige nu, så er vores arbejdsmængde konstant i alle perioder af livet - over sommer, vinter, forår og efterår. Den er konstant i livet med børn. Den er konstant i sygdomsperioder, sorgfulde perioder eller mega fede perioder, hvor det bare kører derudaf. Det er almen kendt, at energiniveauet falder i takt med, at de lyse timer bliver færre om vinteren. Så det virker for mig helt vildt kontraintuitivt stadig at skulle arbejde det samme antal timer om vinteren som om sommeren, hvor de lyse timer er flere og energiniveauet alt andet lige ofte er højere? Og tænk sig, de fleste af os har ikke engang mulighed for at være ude i dagslyset i hverdagene i vinterperioden, fordi det er jo i de timer vi arbejder. Foran en computer. Er det bare mig, eller virker det ikke helt skørt, unaturligt og usundt?

Jeg vil have tid til at gå ind i perioder i mit liv, hvor jeg har tid til at genopfinde mig selv, eftersøge en anden levevej måske, være i tvivl og reflektere, fordi jeg har råd til at tage tid ud af kalenderen.

Hvad der kan virke endnu mere komisk, er, at det er om sommeren vi har vænnet os til, at vi tager de længere ferier på 2-4 uger. Her, hvor vores energiniveau er højest. Omvendt har vi nærmest ingen ferie om vinteren. Og det er endda om vinteren de fleste corporate virksomheder har mest at lave - fx op til en juleferie. Der er projekter, der skal afsluttes, og der er kunder, der har en masse penge de skal have brændt af inden regnskabsåret er omme. Det er om vinteren, at peak-belastningen ligger for langt de fleste ansatte i store virksomheder.

Det virker ikke gennemtænkt eller indrettet efter, hvad der er godt og sundt for mennesket. Bare lige sådan umiddelbart. Men hvad ved jeg?

Selvom det meste du har læst her på bloggen indtil videre har handlet om arbejde og livet i relation til arbejde. Så har det her projekt jo egentlig ikke noget med arbejde at gøre. Når det kommer til stykket. Det er et godt, sundt og funktionsdygtigt liv, der er omdrejningspunktet og målet med økonomisk frihed. En eller anden form for… velvære.

Her er 11 grunde til, hvorfor en høj grad af økonomisk frihed er vigtig for mig...

1. Jeg vil have frihed fra

Jeg værdsætter frihed over alt andet. Alle mulige former for frihed: Friheden til at gøre, hvad jeg vil. Friheden til at vælge et job uanset løn - baseret på, hvad jeg kan bidrage med, og hvordan jeg har det i det. Friheden til at rejse. Friheden til at trykke på pyt-knappen, når folk er mærkelige. Friheden til at gå ned i tid. Friheden til at stoppe med at arbejde. Friheden til at arbejde med projekter, jeg har lyst til, sammen med mennesker, jeg godt kan li’ og har det godt sammen med.

Men ligeså meget, som det handler om frihed til, så handler det også om frihed fra. Frihed fra ting, jeg ikke har lyst til. Frihed fra stress. Frihed fra at skule arbejde et sted, jeg ikke kan li’ at være. Friheden fra at skulle gøre rent, måske? Ha’. Frihed fra dårlige chefer, dumme mennesker og usunde miljøer. Frihed fra at være tvunget til at arbejde for at have råd til mit liv. Generelt bare frihed fra ting der forstyrrer min følelse af fred, autonomi og glæde.

Penge køber dig en masse frihed i den materielle verden. Penge gør dig ikke glad, de løser ikke dine sundhedsproblemer, de giver dig ikke et skønt familieliv, de giver dig ikke en sund krop og de gør dig heller ikke rolig. Men for pokker, hvor kan de løse en masse eksterne og ikke-værd-at-bruge-tid-på-problemer, så du nemmere kan være og have det dejligt.

Penge køber dig frihed fra at skulle beskæftige dig med en lang række ting, som virkelig-virkelig-virkelig kan stå i vejen for oplevelsen af lykke.

En af de ting, jeg aldrig-aldrig-aldrig nogensinde vil prøve igen, er ligegyldigt pseudo arbejde. Jeg har aldrig i mit liv prøvet noget så sjæleødelæggende som det. Så sidder man der og udgiver sig for at lave noget, fordi man ikke føler, man kan tage hjem. Eller fordi man ikke har overskud til at lave mere, men man kan ikke gå før klokken er 17. Fordi man var også den første der gik i går. Wow. Det skal jeg aldrig opleve igen. Det tappede alt min energi. Og det er spild af alles tid. Det gjorde mig syg. Nej tak til nogensinde at skulle føle mig forpligtet til at sidde og lave ting, der ikke skaber værdi - eller sidde og spilde min tid og ødelægge mig selv, fordi jeg føler mig forpligtet til at sidde på en arbejdsplads til et bestemt tidspunkt.

Frihed fra.

2. Jeg vil leve et liv, der ikke er bundet op på 40 timers arbejde om ugen

Jeg er ikke super pjattet med idéen om 40 timers arbejde om ugen. Altså, hvor kommer det antal timer egentlig fra? Hvorfor er præcis dét blevet sweetspottet? Hvordan pokker kan det nogensinde give mening at trække et så fikseret timeantal ned over et liv, der svinger i naturlige op- og nedture? Perioder med børn. Perioder med lav energi. Det giver ikke meget mening.

Hvis jeg en dag er så heldig at få børn, drømmer jeg om at have råd til at gå ned i tid for at være sammen med min familie. For bedre at kunne få mit liv til at hænge sammen. For bedre at kunne være der for dem. For stadig at kunne gøre ting, jeg ved er sunde for mig. Såsom motion, meditation, refleksion, familie, venner, frivilligt arbejde, at kede mig, være uproduktiv, genopfinde mig selv og tage i biografen.

Jeg vil ikke leve et liv, hvor jeg i dets spidsbelastninger stadig er nødt til at arbejde fx 40 timer om ugen, for at få mit liv til økonomisk at hænge sammen.

3. Jeg vil kunne tage et job, et projekt eller noget helt tredje uden at skulle bekymre mig om, hvad og om det betaler noget

Økonomisk uafhængighed er, at du aldrig er afhængig af en indtægt for at leve det liv, du gerne vil leve. Så i det tilfælde jeg er heldig og blive helt økonomisk uafhængighed (min store drøm!), så vil jeg kunne tage jobs eller projekter helt uden pengehensyn. Det vil sige, hvis jeg nu fandt ud af, jeg gerne vil arbejde fuldtid med noget frivilligt… jamen så kunne jeg gøre det. 

Lige pludselig ville mit kompas slet ikke skulle tage hensyn til penge. Men til, hvad der gør mig glad, hvad der giver mig energi og hvad der er nyttigt. Hvad der føles godt og rart for mig, hvor jeg kan bidrage og hvor jeg føler, jeg har det dejligt og kan gøre en forskel.

Tænk sig at kunne vride sig fri af alle økonomiske hensyn, og derimod tage beslutninger baseret på ens eget og andres velvære? Wow.

4. Jeg vil kunne genopfinde mig selv og skifte retning i mit liv

Hvis du er i et forhold og har en familie, så er det mere end sandsynligt, at du er afhængig af din indkomst for at overleve.

Så hvis du ikke længere synes om dit job og vil prøve noget nyt - såsom at udskifte dit job som konsulent, der betaler 600.000,- kr, og i stedet blive folkeskolelærer og tjene 300.000,- kr. - så kan du højst sandsynligt ikke gøre det uden at det har store konsekvenser.

På den anden side, hvis du allerede nu begynder at leve for mindre, end du tjener og investerer differencen, så kan du hurtigt bygge en formue, der giver dig mulighed for at tage chancen med noget nyt i dit liv. At have dette beløb er bredt kendt som, at have ‘f*** you money’. Du har simpelthen penge nok til at give chefen fingeren, uden at det har de store konsekvenser for dig. Og det gode er, du ikke engang har brug for at ramme fuld økonomisk uafhængighed - selv det halve beløb giver dig enorme frihedsgrader.

5. Der er vitterligt ingen downside til økonomisk uafhængighed

På trods af alle de spørgsmål jeg stiller til arbejdslivet, og at jeg beklager mig over, hvordan det er indrettet, så ved jeg også, at der er rigtig mange menensker som oprigtigt elsker, hvad de laver, og som vil gøre det uden løn. Fantastisk.

Det smukke ved at kunne lade sig pensionere tidligt fra arbejdslivet, men fortsætte med at arbejde, er, at du kan gøre det med dine øjne åbne og med komplet awareness og valgfrihed, i stedet for at føle sig fanget i hamsterhjulet.

Plus, når du bliver ved med at arbejde, så har du stadig en investeret formue der ruller derudaf som du kan bruge på gode ting og sager.

Jeg ser kun positive ting ved at søge at øge min økonomiske frihed.

6. Jeg vil have tid og energi til frivilligt arbejde

Jeg tror på, det er så vigtigt, at vi hjælper hinanden. Og jeg vil så skide gerne have mere tid og overskud til at arbejde frivilligt. For at gøre noget for andre end mig selv. Lige nu har jeg alle de bedste intentioner, men jeg føler ikke jeg har tid eller overskud til at dedikere mig til noget frivilligt arbejde.

Jeg drømmer om, at jeg i fremtiden kan dedikere én dag om ugen til frivilligt arbejde.

7. Jeg vil kunne tage mig af mig selv og mine nærmeste på den bedste måde

Økonomisk uafhængighed er for mig den ultimative måde, at tage mig af mig selv på. Af to årsager.

For det første, så kan jeg købe min tid tilbage. Det vil sige, at jeg kan skrue op og ned for fx arbejde i mit liv alt efter, hvordan jeg har det og hvilken periode af mit liv, jeg er i.

For det andet, så giver det mig den økonomiske frihed til at gøre ting, jeg, og dem jeg holder af, har brug for. Okay, så jeg vil gerne lære at lave mad? Lad mig bruge nogen penge på at dygtiggøre og fordybe mig indenfor det. Eventuelt købe nogen kurser, fra nogen dygtige mennesker. Jeg føler mig stresset? Okay, lad mig bruge en dag på at tage i spa og få massage. Min mor bliver syg, og har brug for særlig og dyr behandling? Okay, lad mig se, hvordan jeg kan hjælpe hende økonomisk.

8. Jeg vil kunne købe kvalitetsmad og produkter, der smager godt og er produceret forsvarligt

Vi får kun én krop, og jeg vil gerne behandle den bedst muligt ved at købe kvalitetsmad uanset, hvad det koster. 

En af de ting, der desværre er sket med vores fødevareindustri, er, at rigtig mange af vores dagligvarer er noget skidt og møj, fordi de skal produceres så billigt som overhovedet muligt. Og meget af det er vores skyld. Os som forbrugere. Jeg synes det er voldsomt at gå i supermarkedet og købe en hummus, og ikke rigtig vide om den her økologiske hummus, jeg står med i hånden, er produceret på rigtige kikærter eller kikærtepulver rørt op med alt muligt.

Det er vigtigt for mig at have råd til at kune købe kvalitetsmad, der er produceret ordentligt og forsvarligt både af arbejds- og klimahensyn, men så sandelig også personlig sundhed. Og sådan noget mad koster lidt mere. Det vil jeg have råd til.

9. Jeg vil kunne hjælpe familie og venner

Jeg vil gerne indirekte og direkte kunne hjælpe familie og venner. Både med min tid og med min økonomi. For nyligt tilbød jeg en god ven at låne 60.000,- kr over et års tid af mig, fordi han sad med en dum skattegæld til 12% i ÅOP. For ham løftede det en kæmpe byrde af hans skuldre. Det er vildt rart at kunne hjælpe ham. Som økonom ved jeg selvfølgelig godt (irriterende arbejdsskade), at jeg har en oppourtunity cost ved at låne ham de penge, fordi de penge kunne jeg jo selv investere i aktiemarkedet og tjene penge på.

Men, jeg skal nok klare mig?

Håber jeg.

10. Jeg vil altid have tid og råd til at gøre, hvad jeg har mest brug for

Om så det er en orlov fra arbejde, en rejse eller en ny seng. Jeg vil have råd til at gøre eller købe det, jeg har brug for. For at kunne tage sig af andre, så skal man først kunne give iltmasken på sig selv.

Ingen vinder på, at vi går og stresser rundt for at få enderne til at mødes. Nu skal det ikke lyde frelst, men for pokker hvor tror jeg på, at verden ville være et federe sted, hvis vi alle sammen havde lidt mere overskud. For hvis vi havde mere overskud til os selv, så havde vi det også til andre.

Der er rigtig meget dårligdom i verden, der er drevet af grådighed for penge, magt og materielle goder. Med økonomisk uafhængighed så styres ens kompas pludselig ikke af penge længere. Både fordi man er økonomisk fri, men også fordi, man har taget stilling til, hvad man egentlig har brug for, for at leve et godt liv.

Selv en lille investeret formue kan give så mange frihedsgrader i forhold til at gøre livet mere dejligt. Vi kan pludselig bruge de ekstra penge på bedre mad, en dejligere rejse hvert år eller måske en arbejdsdag mindre om ugen. 

Det er slet ikke nødvendigt at nå fuld økonomisk uafhængighed for at få tid til at trække lidt mere luft ned i lungerne.


støt mig

Tak, fordi du læser med. Jeg håber, du får noget ud af det.

Hver måned bruger jeg en del tid og penge på at holde fisker’s investeringer kørende. Jeg har ikke lyst til at benytte mig af reklamer, så jeg afhænger af læsere som dig for at gøre mit arbejde bæredygtigt. 

Hvis nu, at mit arbejde på nogen måde har underholdt dig eller sågar hjulpet dig, så ville jeg blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.

Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt.

Du kan også støtte mig med en donation på ethvert beløb her eller på knappen herunder.

Din støtte gør hele forskellen.


Forrige
Forrige

Inge får 10.000,- kr. mindre udbetalt om måneden: Et frygteligt, men helt standard, eksempel fra det virkelige liv

Næste
Næste

Der er en kæmpe aktienedtur på vej! - her er hvad du skal gøre ved det