Intet kan standse aktiemarkedets flakkende kurs mod tinderne
Indlægget her står på skuldrene af en stor kanon - JL Collins. Læs hans oprindelige indlæg her og snus endelig lidt rundt på hans forrygende blog.
Hvad går op, og kommer aldrig ned?
Aktiemarkedet.
Velkommen til foråret.
Vejret begynder endelig at skifte og der kommer liv i naturen. Yay.
Lad mig sideløbende med foråret gøre dig endnu mere håbefuld med dette indlæg.
Som en klog investor ved vi, at aktiemarkedet er volatilt.
I aktiemarkedets nåesløse march op, vil der komme kraftige nedture, kriser og bear markets.
Og det er her, det handler om at holde fast.
For aktiemarkedet går altid op.
Altid.
Det er der sikkert ingen, der har fortalt dig. Men det er ikke desto mindre sandt. Dermed ikke sagt, at det bliver en dejlig jævn tur mod større rigdom. Tværtimod. Det er ofte en vild og ubarmhjertig tur, der smider dem, der ikke kan klare mosten af fattigere end de startede.
Det er derfor, at vi som investorer skal være hårdføre. Fordi markedet går altid, og jeg mener altid, op. Ikke hvert år. Ikke hver måned. Ikke hver uge og bestemt ikke hver dag. Men op går det.
Prøv at se denne graf, der er den graf, vi har for aktiemarkedet, der går længst tilbage i tid:
Kan du finde krisen i 2008, hvor jeg tabte 70% af min aktieportefølge i løbet af få måneder? Den er nærmest svær at finde. Det er den værste krise i 1929 til gengæld ikke.
Men aktiemarkedet er altid kommet sig efter en krise. Og det bliver det ved med at gøre. Aktiemarkedet går altid op.
Læg mærke til, at jeg skriver aktiemarkedet går altid op. Aktier går ikke altid op. Men aktiemarkedet gør. Du skal købe markedet. Ikke enkelte aktier.
Her er samme graf for S&P 500, som er det indeks, jeg anbefaler af forskellige årsager.
Vi ser det samme mønstre. Aktiemarkedet går op. Altid.
Hvis dine oldeforældre havde investeret 10.000,- kr i S&P 500 i 1923 (svarende til 648,- kr. dengang) til deres fremtidige barnebarn, dig, hvad tror du så, de var vokset til i dag?
11,3 millioner kr.
Det er pretty goddamn crazy.
Tænk over det.
Du sidder i dag med de vise sten, der kan sikre din generation i fremtiden, og give dem den økonomiske frihed i livet, som jeg hvert fald søger og synes er så vigtig.
Hvad kræver det? At du investerer 10.000,- kr i dag. Og så behøves dine oldebørn aldrig sælge sig selv til det kapitalistiske system, for så har du givet dem penge nok til resten af deres liv.
Du bør lægge mærke til tre ting ved grafen:
Trenden er nådesløs, krise efter krise går markedet op
Det er en vild rutschebanetur på vejen
Der er altid en eller flere kriser på vejen
For at forstå, hvorfor markedet altid går op, bliver vi nødt til at se nærmere på, hvad aktiemarkedet faktisk er. Grafen ovenover repræsenterer DJIA (Dow Jones Industrial Average). Vi kigger på netop DJIA, fordi det er den eneste samling af aktier, der repræsentere hele aktiemarkedet, og går så langt tilbage som på grafen. S&P 500 blev til sammenligning oprettet i 1957 (det første blev godt nok oprettet i 1923, men det indeholdte noget færre aktier end det, vi kender i dag).
For mange år siden i 1896 valgte en fyr ved navn Charles Dow 12 aktier fra ledende amerikanske industrier og samlede dem i et indeks - DJIA. Idag består DJIA af 30 store amerikanske firmaer.
Men lad os ikke kigge på DJIA indekset mere. Det introducerede jeg kun, fordi det er det indeks, der giver det bedste historiske indblik i aktiemarkedet. Et mere brugbart indeks at kigge på er S&P 500.
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
Warren Buffet.
S&P 500 er et aktieindeks over 500 store amerikanske virksomheder. S&P 500 inddeler selskaberne ud fra markedsværdi. Den findes ved at gange antallet af udestående aktier med aktiekursen. Indekset er free float-justeret. Det er dermed kun den aktiekapital, som reelt er tilgængeligt på markedet, der indgår i aktiens vægtning i indekset. Selskaberne udvælges af en 10 mand stor komité, der mødes en gang om måneden for at vurdere, om et selskab opfylder kravene for at være på listen. Eventuelle udskiftninger sker en gang i kvartalet - det sker i marts, juni, september og december.
S&P 500 er en vidunderlig måde at investere på. Det er en gave for os. Det er det i særklasse bedste værktøj til at drage fordel af aktiemarkedets nådesløse og konstante stigning. S&P 500 er aktiemarkedet, og vil derfor agere som det samlede aktiemarked.
Ok, så nu ved vi, hvad aktiemarkedet faktisk er, og vi kan se, at aktiemarkedet altid stiger. Hvordan kan det være?
Det er der to årsager til.
1. Markedet er i stand til at rense sig selv - ‘dårlige’ aktier bliver udskiftet
Hvis vi kigger på DJIA indekset, hvor mange af de oprindelige 12 selskaber tror du så, stadig er inkluderet i indekset? Ingen. General Electric var det sidste af de tilbageværende, men det blev taget ud af indekset i 2019. De fleste af de originale selsskaber er kommet og gået eller har ændret sig til et helt nyt selskab.
Det samme med S&P 500 indekset. Kun 86 af de oprindelige selskaber var stadig at finde i indekset på dets 50 års fødselsdag i 2007.
Dette er nøglen til, hvorfor aktiemarkedet altid stiger. Markedet er ikke stillestående. Det er ikke konstant. Selskaber, der ikke klarer sig godt, falder ud af indekset og erstattes af nyt blod.
Hvad er det værste afkast en aktie kan give? 100%. Det kan tabe 100% af dets værdi. Så forsvinder selskabet og man hører aldrig fra det igen.
A prediction about the direction of the stock market tells you nothing about where stocks are headed, but a whole lot about the person doing the predicting.
Warren Buffet.
Men som nye selskaber vokser, blomstrer og går på børsen erstattes de døende selskaber. Aktiemarkedet er selvrensende.
Modsat, hvad er så det bedste afkast en aktie kan give? 100%? Det er klart muligt, og jeg har været heldig at have en håndfuld aktier, der har givet mig 100%. Men det er også muligt, at afkastet bliver 200, 300, 1.000 eller 10.000%. Der er ingen begrænsning på afkastet denne vej.
Som nogle selskaber falmer, blomster nye selskaber og bliver optaget i indekset.
En vigtig pointe er, at dette kun gør sig gældende for indeks fonde. Så snart “professionelle” aktivt forvaltede fonde starter på at forsøge at slå markedet, så er alle væddemål af bordet. De kan, og det gør de ofte, gøre tingene meget værre og de kræver også et højt vederlag i form af omkostninger for at gøre det.
2. At eje en aktie er at eje en levende og dynamisk virksomhed, som gør alt for at lykkes
For at forstå, hvorfor aktiemarkedet altid stiger, kræver det en forståelse af, hvad det egentlig er, vi ejer med et S&P 500 indeks. Vi ejer, bogstaveligtalt, en del af 500 af de bedste amerikanske selskaber i USA. Aktier er ikke bare små stykker papir.
Når du ejer en aktie, så ejer du en del af en virksomhed. Dette er virksomheder, som er fyldt med intelligente mennesker, der arbejder for at ekspandere og servicere deres kunder. Det er virksomheder, der konkurrer i hårde utilgivelige miljøer som belønner dem, der kan få det til at ske, og knuser dem, der ikke kan. Det er virksomheder, som nogen af jer sikkert selv arbejder i, og knokler i, for at tjene en løn og stige i graderne. Det er virksomheder, der konstant udvikler sig.
Det er denne dynamik, der gør, at aktier i sig selv er levende, dynamiske organismer. Og det gør aktier til den absolut mest successfulde investeringsklasse i historien. Uden sammenligning.
Aktier en vidunderlig måde at opbygge rigdom - og dermed frihed. Intet kan nærme sig det. Tilmed så stiger aktiemarkedet altid. Men - og der er et stort men, der gør, at folk taber penge i markedet - det er en vild hingst, du står på, når du går ombord på aktiemarkedet. Og der er altid en stor træls krise på vejen. Og her kræver det nogen cojones, at holde sin position. Men vi holder fast. Fordi? Aktiemarkedet går altid op. Og fald i aktiemarkedet ser vi som tilbud, hvor vi kan samle flere aktier op billigt.
Det taler vi mere om en anden gang, det med de kriser.
støt mig
Tak, fordi du læser med. Jeg håber, du får noget ud af det.
Hver måned bruger jeg en del tid og penge på at holde fisker’s investeringer kørende. Jeg har ikke lyst til at benytte mig af reklamer, så jeg afhænger af læsere som dig for at gøre mit arbejde bæredygtigt.
Hvis nu, at mit arbejde på nogen måde har underholdt dig eller sågar hjulpet dig, så ville jeg blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.
Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt.
Du kan også støtte mig med en donation på ethvert beløb her eller på knappen herunder.
Din støtte gør hele forskellen.
Disclaimer: Som alt på denne blog, så udveksler jeg kun idéer. Du er alene ansvarlig for dine egne valg.