Der er en kæmpe aktienedtur på vej! - her er hvad du skal gøre ved det


Er der noget, jeg har udviklet kraftig eksem overfor, så er det karriere-økonomer, der lever af at komme med komplet ubrugelige udtalelser og forudsigelser om aktiemarkedet.

Og hvis du er begyndt at investere i aktier, så har du sikkert allerede hørt et par eller tre dommedagsprofetier fra umiddelbart kloge mennesker om, hvordan et markedskollaps er lige om hjørnet. Særligt på det sidste. Måske har det gjort dig nervøs? Måske har det i værste fald gjort, at du er begyndt at slække på, hvor meget du investerer om måneden?

Nu skal jeg fortælle dig, hvorfor du for alt i verden er bedst tjent med at udvikle ører, der listigt klapper i, når profetierne ruller, og hvorfor du for alt i verden må love mig at forblive investeret.

Jeg vil også fortælle dig, hvorfor du ikke skal bekymre dig om et aktiekollaps. For det betyder ikke noget for dig. Men de kommer. Aktienedturene. Det er garanteret. Vi aner bare ikke om det er i morgen, i næste måned eller om 10 år. Pointen er, at det er der ingen, der gør.

Time in the market beats timing the market.

Som du måske ved, så tog aktiemarkedet sig et ordentligt næsedyk under finanskrisen i 2008/2009.

Og siden 2009, er det kun gået én vej. Opad.

Havde jeg gennem de sidste 12 år fået en krone for hver gang jeg har læst, hørt eller set nyheder om, hvor højt aktiemarkedet er, og at det er på tide at sælge… jamen, så havde jeg været milliardær. Gudskelov har jeg hverken solgt fra eller slækket på min strategi på noget tidspunkt. For så var jeg gået glip af enormt meget medgang og vækst.

I 2012, omtrent tre år efter krisen i 2009, skrev en meget velrespekteret økonom, som jeg fulgte, et indlæg på Reddit om, at vi havde set et historisk hurtigt comeback fra finanskrisen, og at han nu solgte sine aktier, fordi lige om hjørnet lurede et crash. Markedet var overophedet. Siden 2012 er aktiemarkedet* steget med 15,3% hvert eneste år. Og havde du investeret 100.000,- kr dengang, så var de vokset til ca. 350.000,- kr. Ikke dårligt.

I 2015, over øl på en bar her i København, belærte mine to finance-uddannede venner, hvordan de havde solgt 50% af deres aktiebeholdning, som nu stod i kontanter, fordi alle deres alarmklokker blinkede rødt. Rimelig kedelig samtale på en bar, I know. Kunne jeg da ikke se, hvordan gælden, CAPE-ratioen og jeg skal komme efter dig var hysterisk høj? Det kunne ikke fortsætte længere. Siden 2015 er aktiemarkedet steget 14,1% hvert år. Og havde du investeret 100.000,- kr dengang, så var de vokset til 250.000,- kr. Heller ikke dårligt.

A prediction about the direction of the stock market tells you nothing about where stocks are headed, but a whole lot about the person doing the predicting.

Warren Buffet.

I oktober 2018 skrev min daværende yndlingsblogger så, en mega (!) intelligent fyr, et mega (!) langt og teknisk indlæg om, hvorfor han havde solgt HELE sin aktiebeholdning. Fordi nu kunne det ikke blive ved længere. CAPE-ratioerne var astronomiske. Aktiemarkedet var overvurderet. Han slettede fem måneder efter sit indlæg. Siden oktober 2018 er aktiemarkedet steget hele 17,8% om året. Havde du investeret 100.000,- kr så var de vokset til 172.000,- kr.

Og sådan kunne jeg blive ved. Pointen er, at der altid vil være de her profetier. Det vigtigste er, at du husker dig selv på, at der er ingen, der ved noget. Men der er mange, der lever af, at udgive sig for, at vide noget.

Køb og hold strategien, hvor du køber aktier og holder dem i tykt og tyndt, virker altid…  hvis du altså holder dig til den.

Om så dommedagsprofeterne bruger fine ord som den adaptive markeds hypotese, CAPE-ratioer eller tekniske analyser så lad dig for ikke påvirke. De, karriere-økonomerne, lever af at virke kloge eller komme med udsagn som disse. Desværre har de bare meget, meget sjældent ret. Og når de har ret, er det tilfældigheder. Der er hele tiden udtalelser om markedet, så på et tidspunkt, er der nogen, der får ret. Det er klart. I bund og grund er det sådan, at hvis nogen bruger en masse fancy ord og koncepter, så ved de med stor sandsynlighed ikke, hvad de snakker om. Jeg tror på, at de klogeste mennesker kan forklare ting til et barn. Så hvis du ikke kan forklare det til et barn, så ved du højst sandsynligt ikke nok om det. 

Der er ingen mennesker i denne verden, der ved, hvad markedet kommer til at gøre i morgen. Vores globale økonomiske systemer er alt, alt for kompliceret til, at noget menneske eller nogen computer kan forudsige, hvad aktiemarkedet gør i morgen.

Her er et par ting, du skal vide om aktiemarkedet.

1. At aktiemarkedet falder i perioder er naturligt, normalt og forventet

Hvad der skete i 2008 er ikke uhørt. Det er sket før. Det vil ske igen. Og så vil det ske igen efter det. Jeg har investeret i 17 år, og har indtil videre oplevet to kriser - hvoraf én af dem var rigtig stor. Finanskrisen i 2008. Men ser vi over de sidste 50 år har vi haft:

  • Den store recession i 1974-1975 (markedet faldt 45%)

  • Den massive inflation sidst i 1970’erne, start 1980’erne (markedet faldt næsten 50%). Hvis du har forældre, der skulle låne til et hus i denne periode, så prøv at spørg dem, hvad deres rente var. Renten nærmede sig de 20%. Prøv at forestille dig at have et realkreditlån med 20% i rente? I den her periode kunne du købe statsobligationer, der gav et afkast på 15% om året.

  • Aktiekollapset i 1987 (markedet faldt 20% på en enkelt dag). En blodig dag på flere niveauer. Et af de største fald på aktiemarkedet på én dag (Black Monday). Aktiehandlere på Wall Street stod bogstavelig talt på vindueskarmen. Og nogen tog springet.

  • Den økonomiske nedtur i de tidlige 90’ere, der startede i USA og påvirkede resten af verdenen.

  • IT-boblen i de sene 90’ere.

  • 9/11

  • Finanskrisen i 2008 (markedet faldt 48%)

  • Corona i marts 2021 (markedet faldt 34%)

Markedsfald kommer. Forvent det og brug det som en mulighed for at købe aktier op på tilbud.

Recessioner er markedets måde at resette sig selv på.

2. Aktiemarkedet skal nok komme sig

Altid. Og hvis aktiemarkedet en dag ikke kommer sig? Så er det hele ligemeget, for så har vi større problemer end det, og ingen investeringsform vil være sikker - ikke engang kontanter i madrassen - for det betyder vores økonomiske samfund er kollapset, og intet af det her økonomi vil alligevel betyde noget.

I 1972 åbnede S&P 500 i kurs 109. Her i starten af 2022 åbnede det i 4.796. Over denne 50 årige periode er aktiemarkedet vokset med 10,9% om året. Hvert eneste år. Havde du investeret 100.000,- kr i 1972 så ville de i dag være vokset til 17.500.000,- kr.

Imponerende med tanke på alle de kriser ovenfor, ik’?

Det eneste det havde krævet fra dig, var, at du slog koldt vand i blodet, fandt noget mod frem og red med på aktiemarkedets op- og nedture.

Det er sååå nemt at være investor, når det går godt. Men du er ikke investor før du har udstået en aktienedtur og holdt kursen. Alle laver penge, når markedet går op. Også dem, der trader på daglig basis. Men det, der kommer til at afgøre, om du får success er, hvad du gør i de perioder, hvor aktiemarkedet falder.

3. Aktiemarkedet går altid op

Det er der sikkert ingen, der har fortalt dig. Men det er sandt. Dermed ikke sagt, at det bliver en dejlig jævn tur mod større rigdom. Tværtimod. Det er en vild og ubarmhjertig tur, der smider dem, der ikke kan klare mosten af fattigere end de startede. Det er derfor, at vi som investorer skal være hårdføre. 

Fordi markedet går altid, og jeg mener altid, op. Ikke hvert år. Ikke hver måned. Ikke hver uge og bestemt ikke hver dag. Men op går det. I det lange løb. Trenden er nådesløs krise efter krise.

4. Aktiemarkedet er den absolut bedste investeringsklasse over tid

Intet kommer i nærheden af aktier som investeringsklasse. Ikke ejendomme. Ikke obligationer. Ikke guld. Intet.

5. I de næste 10, 20, 30, 40 og 50 år vil der komme ligeså mange aktiekollaps, recessioner og katastrofer som tidligere

Aktiekollaps vil komme. Det er umuligt at forebygge dem. Hver gang aktiemarkedet kollapser, så vil din formue få et hak i tuden. Det kommer til at gøre ondt, og det vil være skræmmende af pommern til. For hver gang vil alle de smarte økonomi-uddannede-karriere-økonomer på TV skrige, at du skal sælge. Og hver gang vil dem, der holder deres nerver i ro, opnå større velstand og success.

6. Vær hårdfør og ignorer støjen. Og køb, for alt i verden!

Det vil blive din fornemmeste opgave ved aktienedture at ignorere støjen. Holde nerverne i ro. Det bliver svært. Fordi alt omkring dig vil fortælle, at du skal sælge. I stedet for vil jeg fortælle, at du skal beholde dine aktier. Og nå ja, husk og køb! Køb når aktiemarkedet falder. Der er udsalg. Yay.

7. Nu ved du, at aktiekollaps vil komme - og det er okay

De vil komme. Aktienedturene. De kommer til at gøre ondt. Men du må aldrig blive overrasket over dem. Og medmindre du går i panik, så betyder aktiekollaps ikke noget i det lange løb.

Og efter det første kollaps, så kommer der et nyt. Og et nyt efter det. Se det som skønne muligheder for at købe op i markedet.

Jeg er 33 år gammel, og kan, hvis jeg er heldig, forvente at være yderligere 70 år i aktiemarkedet (specielt hvis jeg da for helvede snart stopper med at spise alt det kage). Du kan forvente at se 2008-aktiemarkedskollaps hvert 15-20 år. Så det er 4-5 yderligere “nu-går-verden-under” events, der kommer min og din vej. Mindre bump på vejen, som dem vi så marts 2021 under corona, endnu oftere!

Det hele er en del af processen. Hvis det var nemt, så ville alle jo gøre det her. Det er netop det her, der er det sværeste ved at være aktienivestor. For du er din egen værste fjende. Din menneskelige intelligens og dine kognitive bias vil modarbejde dig. Big time! Vær opmærksom på din kontraintuitive psykologi, der munder ud i dårlige investeringsbeslutninger, og ret op på dem i dig selv.

Prøv at se om du kan genkende al panikken, der vil omslutte de fremtidige aktiekollaps. Panikken kommer ikke til at være meget anerledes end al den hype du vil opleve ved de 4-6 mega opadgående aktiemarkedsperioder du vil se i samme periode.

Alle de store karriere-økonomer vil skrive: “Denne gang er anerledes”! Og også denne gang vil de tage fejl.

De næste 50 år på aktiemarkedet bliver ligeså svingende som de sidste 50 år. Og alligevel vil de producere præcist ligeså spektakulære afkast.

Økonomiske kriser er sunde. Hvad vi som samfund efter min mening skal lære, er det bedre at gribe al den menneskelig lidelse disse kriser uundgåeligt bringer med sig.

Forbered dig selv, hold krudtet tørt og parat til at hoppe ind i markedet ved kriserne.

Og her kan du blive lidt klogere på, hvorfor aktiemarkedet altid går op.

Og her kan du læse om, hvor nemt det er at investere og blive rig på penge.


støt mig

Tak, fordi du læser med. Jeg håber, du får noget ud af det.

Hver måned bruger jeg en del tid og penge på at holde fisker’s investeringer kørende. Jeg har ikke lyst til at benytte mig af reklamer, så jeg afhænger af læsere som dig for at gøre mit arbejde bæredygtigt. 

Hvis nu, at mit arbejde på nogen måde har underholdt dig eller sågar hjulpet dig, så ville jeg blive så yderst taknemmelig, hvis du vil overveje at tage denne investeringsprofil test hos NORD.Investments. Klik her.

Det er gratis for dig, det tager fem minutter, du bliver klogere på din risiko profil i forhold til investering og så støtter du mig med en lille guld mønt.

Du kan også støtte mig med en donation på ethvert beløb her eller på knappen herunder.

Din støtte gør hele forskellen.


*Aktiemarkedet er her S&P 500.

Forrige
Forrige

10 grunde til hvorfor økonomisk frihed er så vigtig for mig

Næste
Næste

Hørt om peer-to-peer lending? Tjen penge på at låne dine penge ud